« Tillbaka till nyheter

Almedalen 2024

Publiceringsdatum: 1 jul 2024

Almedalen 2024 bjöd på bra och innehållsrika dagar fyllda av seminarier, möten och diskussioner. UN Women Sverige kunde lyfta viktiga frågor om arbetet mot våld mot kvinnor och flickor samt goda exempel på jämställdhetsarbete i företag.

För första gången var UN Women Sverige och alla FN-organisationer i Sverige på plats i en gemensam FN-paviljong i Almedalen. I FN-paviljongen anordnades olika seminarier och events samt att besökare kunde ta del av de olika FN-organisationernas arbete. Till exempel anordnades ett seminarium om det framtidsmöte – ”Summit of the Future” – som FN bjuder världsledarna till i höst för att tala om framtidens globala utmaningar och lösningar. Deltog gjorde bl.a. Jan Eliasson, f.d. biträdande generalsekreterare för FN.

UN Women Sverige anordnade i Almedalen två seminarier.

Ett panelsamtal tillsammans med UN Global Compact network Sverige: ”Hur kan företag satsa på och investera i jämställdhet?” där representanter lyfte olika goda exempel. Deltagare var Frida Orring, samhällspolitisk chef på Microsoft Sverige, Emelie Persson Lindqvist, chef för hållbar finansiering på Handelsbanken och Cecilia Safaee, VD för Fastighets AB Hemmaplan. Modererade gjorde Paulina Modlitba, investerare och expert inom digital strategi/AI samt f.d. styrelseledamot av UN Women Sverige.


UN Women Sverige arrangerade även ett seminarium: ”Alla känner vi någon som slår – stoppa mäns våld mot kvinnor och flickor”. Inledningstalade gjorde jämställdhetsminister Paulina Brandberg och deltagare var Jessica MacDowall, tv-producent och författare, Lise Tamm, chefsåklagare, Carin Götblad, polismästare och Lena Ag generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten. Modererade gjorde vår generalsekreterare Ulrika Grandin.

Stort tack till Lidl Sverige för att ni möjliggjorde samtalet om mäns våld mot kvinnor.

UN Women Sverige deltog också på ett flertal seminarier och i olika nätverk, t.ex. i ett samtal om kvinnors och flickors situation i Ukraina samordnat av ukrainska hubben.

Stolta och glada över UN Women Sveriges deltagande i Almedalen kan vi – och de andra FN-organisationerna – konstatera att i en orolig värld behövs ett starkt FN mer än någonsin.