« Tillbaka till nyheter

”Vi är starkare tillsammans”

Publiceringsdatum: 15 mar 2019

Wamama Agnes är medlem i föreningen SOCCOMAD i Cameroon. Föreningen startades av kvinnliga bönder i byn Yoko för att hjälpa varandra socialt och ekonomiskt, då avsaknaden av ett socialt skyddsnät gör dem mycket sårbara. Tack vare föreningen får de nu en ökad trygghet i arbetet. När någon blir sjuk eller inte kan arbeta av någon annan anledning hjälps nu kvinnorna åt att utföra arbetet.

”När min man fick en hjärtattack och behövde åka till sjukhuset kom de flesta av kvinnorna och hjälpte mig”, säger Tukuri Marie Chantal.

SOCCOMAD startades i samband med UN Womens projekt ”Gender road” – en 20 mil lång väg som håller på att byggas genom centrala Cameroon. Vägen som går förbi många städer, byar, vattendrag och betesmarker skapar nya inkomst- och transportmöjligheter för byborna. Längs vägen kan producenter mer effektivt transportera sina varor, restauranger kan få fler besökare och bönder når fler marknader där de kan sälja sina varor. Föreningen SOCCOMAD underlättar de kvinnliga böndernas arbete med att odla, transportera och sälja sina produkter.

”Tidigare producerade vi endast mat till våra egna familjer, men nu kan vi även sälja produkterna på marknaden. Tack vare föreningen kan vi också hitta samarbetspartners, marknadsföra våra produkter och få tillgång till fröer och ekonomiska resurser”, förklarar Tukuri Marie Chantal.

Föreningen handlar dock inte bara om deras produkter och ekonomi, utan även om solidaritet och stöd.
”Personligen bestämde jag mig för att gå med i föreningen för att få vara tillsammans med andra kvinnor. Nu har jag systrar som står vid min sida om jag får problem.” berättar Seto Satou.
Kvinnorna i SOCCOMAD är fulla av hopp, och de brukar sjunga tillsammans när de åker hem efter arbetet på fältet. Tillsammans har de kunnat hyra en bil som de använder för att transportera sig längs den nya vägen. Wamama Agnes vill uppmuntra andra kvinnor att gå ihop, eftersom vi är starkare tillsammans.
Foto: UN Women / Ryan Brown