Kansliet: 

Ulrika Grandin 
Executive Director 
070-275 56 33
ulrika.grandin@unwomen.se 

Louise Waller 
Head of fundraising and communications 
076-102 33 88
louise.waller@unwomen.se 

Foto: Amanda Back, Epicenter

UN Women Sveriges styrelse

Alexandra Pascalidou, ordförande

Att kämpa för jämställdhet och jämlikhet, att stå upp för flickors och kvinnors mänskliga rättigheter och friheter borde vara en självklarhet för alla i vår tid och vår del av världen. Det är en ära och en förmån att tillsammans med andra få bidra till att göra världen lite värdigare för flera. UN Womens globala arbete är lika imponerande som det är nödvändigt.
Alexandra Pascalidou är journalist, programledare, författare, dramatiker, skådespelare, föreläsare och en flerfaldigt prisbelönt människorättskämpe i Sverige. Oavsett vad hon under åren arbetat med så är människovärdet, jämställdheten och mångfalden alltid den röda tråden.
Nu senast är Alexandra Pascalidou aktuell med dramatiseringen av ”Mammorna”, en föreställning på Riksteatern och Stadsteatern baserad på hennes hyllade bok med samma namn, samt SVT-serien “Mammorna- I våldets skugga”
Läs Alexandras senaste ordförande har ordet
Mail: alexandra@unwomen.se 

Christina Knight, vice ordförande

Jag är både chockad och besviken över hur trögt det gått med arbetet för jämställdhet som en mänsklig rättighet runtom i världen. Jag är förstås lyckligt lottad som är uppvuxen i ett land som kommit hyfsat långt i frågan, men ändå är vi långt ifrån färdiga med skillnaderna mellan kvinnor och män, pojkar och flickor. Jag ger mig inte förrän vi gjort mycket mer, och framför allt förrän vi alla gjort mycket mer för kvinnor och flickor runtom i världen. Det dom utsätts för i form av våld, övergrepp, förtryck och orättvisor är fullständigt oacceptabelt. Därför är jag engagerad i UN Women Sverige som vice ordförande, för att bidra till en bättre värld; en jämställd värld som jag är övertygad om inte bara kommer att gagna kvinnor och flickor, utan alla på vår jord.
Mycket av problematiken härstammar enligt mig från en toxisk maskulinitetsnorm som måste bort; pojkar och män måste befrias från normens destruktiva element så att flickor och kvinnor slipper lida av dess konsekvenser. Jag har primärt engagerat mig i UN Womens initiativ HeForShe som handlar om att engagera män i jämställdhetsarbetet och aktivt förändra skadliga attityder och beteenden hos pojkar och män gentemot flickor och kvinnor.

Mail:
christina@uknight.se

Mina Billing, kassör

Min absoluta drivkraft har alltid varit att försöka bidra till att världen blir en bättre plats att leva på för alla människor. Detta har jag gjort genom att arbeta med mänskliga rättigheter i nästan 30 år. För mig är det en självklarhet att arbeta för UN Women Sverige och göra allt jag kan för att stärka kvinnors och flickors rättigheter globalt. 

Mina är utbildad civilekonom med cirka 16 års erfarenhet av strategisk kommunikation, marknadsföring och affärsutveckling. 
Mail: mina.billing@unwomen.se

Henrik Jansson, ledamot

Mitt i livet blev jag medveten om de norm,- och maktstrukturer som jag ingår i. När trycket från dessa ramar blev synliga kunde jag förstå mig själv som liten kille i skolkorridorerna, som ung man omklädningsrum – språket som jag kunde använda, saker som jag gjorde eller lät hända. Ofta vi mot dom. Alltid ramar som stängde vissa inne och andra ute.
Att få ingå, det är en urkraft tänker jag. En djupt rotad livsnödvändighet som alla har samma rätt till. Men så är det inte. Långt därifrån. Norm,- och maktstrukturer separerar / SPLITTRAR stora delar av mänskligheten från varandra, vi mot dem, och de som placeras utanför utsätts för lidande. Det är omänskligt, det är orättvist och någonting som alla kan (ska!) kämpa för att ändra på. Därför är jag medlem i UN Women Sverige- bli det du med!
Jag är pappa till två killar, som rör sig i skolkorridorer och omklädningsrum, som gör vad de kan för att få ingå. Det språk jag använder, det jag gör och låter hända, kommer ofrånkomligen att bli någonting som de förhåller sig till när de växer upp.
Nu har jag fått äran att bidra i arbetet på UN Women Sveriges styrelse och jag ser det som en svindlande möjlighet; tänk om jag kan bidra till att fler män blir medvetna om de norm,- och maktstrukturer som omger dem, tänk om det kan få fler män att ansluta till denna rättvisekamp? Nu kör vi!
 
Mail: henrik.bo.jansson@gmail.com

Paulina Modlitba, ledamot

Paulina Modlitba har varit verksam inom hela det digitala ekosystemet – allt från affärsutveckling och omvärldsbevakning på storbolag till startups. Hon driver sedan 7 år tillbaka egen konsultverksamhet inom digital affärsutveckling och strategi, och har utvecklat flera större konferenser såsom Women in Tech, Gather och den prisbelönta Teklafestivalen tillsammans med artisten Robyn och KTH.
2015 blev hon handplockad till Digitaliseringskommissionens expertråd där hon var expert i aktuella digitaliseringsfrågor. 2018 blev hon utnämnd till Årets alumn på KTH.
I sitt arbete som ledamot i UN Women Sveriges styrelse kombinerar Paulina alla sina tidigare erfarenheter för att främja kvinnor och flickors förutsättningar globalt. Med sitt stora nätverk, mångåriga erfarenhet av projektledning i ideell verksamhet, och av att på olika sätt verka för inkludering av kvinnor och icke-binära, är Paulina rustad och peppad på att öppna många dörrar och ta UN Women Sverige till nästa nivå. 
Mail: paulina.modlitba@gmail.com

Pia Karlberg, ledamot

UN Women har en unik roll att utifrån det internationella rättssystemet arbeta för och påverka globala, regionala och nationella orättvisor för kvinnor (och män). Denna internationella plattform har nästan alla världens länder som medlemmar och det är ett privilegium att få verka för den globala jämställdheten genom att på ett nationellt plan vara styrelsemedlem av UN Women Sverige.
Jämställdhetsarbete och genusanalys har löpt som en röd tråd genom Pias hela studietid och yrkesliv. Ofta har Pia arbetat utifrån en biståndskontext, men hon arbetar även med jämställdhet i Sverige, framförallt i sin roll som hållbarhets- och utvärderingskonsult.  Pia har varit verksam i flera länder och har tidigare varit styrelsemedlem i UN Women Nya Zeelands nationella kommittee (2013-2015). Pia drivs av att förtydliga och kommunicera vilka effekter organisationers insatser har för mottagare.
Mail: pia@karlberg.consulting

Sonja Schough, ledamot

Sonja Schough har varit engagerad i kvinnofrågor sedan ung ålder. Mer konkret blev det när hon valdes in som medlem i Kungsbacka Zontaklubb och därefter gick vidare i organisationen för att sluta som Internationell President 2016-2018. Uppdraget innebar ansvar för 29 000 medlemmar i 62 länder och löpande kontakter med olika FN organ tex UN Women. Hon har ett stort intresse för friskvård och sitter med i styrelsen för Friskis&Svettis i Kungsbacka.
Professionellt har Sonja mångårig erfarenhet som Nordisk/Baltisk Human Resources Director för Beiersdorf AB samt som affärskonsult inom HR för IFS AB, främst på den europeiska marknaden. 

Mail:
sonja.schough@telia.com

Regina Mattsson, ledamot

Med ett enormt driv för kvinnorätt och likabehandling – och som uppvuxen i en riktig ’föreningsfamilj’, valde min mamma och jag att engagera oss gemensamt i UN Women Sverige och återstartade sedermera Lokalföreningen Göteborg 2016 tillsammans med andra engagerade och drivna personer, där jag sedan valdes som ordförande – en roll som jag lämnade i år 2022. Genom de stora lärdomar jag vunnit mig genom mitt engagemang i UN Women Sverige och andra föreningar brinner jag för frågor som rör att stoppa mäns våld mot kvinnor, bryta negativa och toxiska maskulinitetsnormer och för att öka jämlikhet. Sedan 2019 har jag haft den stora äran att sitta i UN Women Sveriges nationella styrelse där jag engagerar mig i Arbetsgruppen för Lokalföreningar och Nätverk då jag tror på föreningar, på folkrörelser och ser vikten av UN Women Sveriges lokalföreningar och nätverk runtom i landet. Utöver detta är jag engagerad i Arbetsgruppen HeForShe eftersom jag anser att vi behöver få med oss ALLA i kampen för ökad jämställdhet, minskat våld och mer jämlika förutsättningar oavsett kön, bakgrund, sexualitet, ålder, funktion, etc.
Regina är utbildad socionom med en master i Internationella globala studier med fokus på konfliktresolution och genus, som socionom arbetade Regina på en enhet vid namn Ankomstenheten och därefter på Etableringsenheten i Göteborg. Numera är Regina generalsekreterare för WFAD, en global paraplyorganisation som arbetar för att stärka förebyggande åtgärder, öka tillgång till vård och behandling samt att förespråk recovery-orienterade vårdsystem. WFAD har ett särskilt fokus på att stärka barns rättigheter och eftersträva ett särskilt fokus på kvinnors behov inom fältet.
Mail: regina.mattsson@unwomen.se 

Josefine Olsson, ledamot

Jag började engagera mig i UN Women Sveriges lokalförening i Skaraborg, när jag hade flyttat hem efter fyra år i Vietnam. Idag är jag ordförande i lokalföreningen i Skaraborg och styrelseledamot i UN Women Sverige.
Det finns mycket att göra i världen men också i Sverige. Min tid i Asien öppnade upp mina ögon ännu mer för alla svårigheter det innebär att vara kvinna och att vi alla måste kämpa för att få en jämställd värld. Jag har träffat kvinnor i Bangladesh som enligt sin omgivning inte ”får” arbeta och tjäna sina egna pengar och kvinnor i Vietnam som gör allt, sköter familjen, tjänar pengarna men ändå inte har rätt till sin frihet.  Det är för alla kvinnors rätt att få bestämma över sina liv som jag sitter i styrelsen för UN Women Sverige.
Jag arbetar som formgivare och i min vardag använder jag dagligen min kreativitet, kreativitet tror jag även är en av nycklarna till en jämställd värld!
Mail: josefine@form-nomad.com

Robert Aras, suppleant

Att tro att vi alla har samma rätt- och möjligheter i livet är något som många tar för givet. Särskilt om du är en vit man. Då har du per default större privilegier i samhället. Eller helt enkelt mer makt. Och har du makt vill du i regel åtminstone behålla status quo. Denna makt har länge utövats på fel sätt och kvinnor och flickor är alltför ofta offren för detta missbruk. Jag är medlem i UN Women Sverige för att jag vill och tror att vi kan förändra denna bild. 
För mig är detta en tidsresa. En historisk skildring om hur det har varit och hur jag själv sett skuldbeläggning, våld och destruktivt beteende bryta ner kvinnor och flickor i min närhet och närsamhället. Det är även en fråga om nutid som präglas av en schizofren känsla där vi ena dagen inger varandra hopp om hur långt vi har kommit i detta arbete medan vi nästa dag slås av förtvivlan över hur mycket mer vi har att göra. Men detta handlar avslutningsvis också om mina två döttrars framtid samt vilken roll jag som pappa och man ska spela för att bidra till en bättre värld för dem och andra kvinnor och flickor. Vi alla kan alltid göra mer.  
Robert är utbildad civilekonom och har de senaste +15 åren arbetat med strategisk och kreativ kommunikation. Han har även erfarenhet av inkluderingsfrågor via bl a kommunikationsskolan Berghs Inkuderingsråd, branschorganisationen KOMM och medlem i DEI task force på sin arbetsplats.
Mail: robert.aras@primegroup.com

Charlotta Huldt, suppleant

Charlotta Huldt är utbildad operasångerska och arbetar som artist, regissör, dramatiker, producent. Konstnärlig ledare för SpaghettiOperan Regina, StrömstadOperan och SträngnäsOperan. Hennes engagemang i UN Women Sverige bygger på insikten att diskriminering av kvinnan i samhälle är en orättvisa och ett stort resursslöseri, där jämställdhet är nyckeln till att skapa ett rättvist, hållbart och tryggt samhälle för kommande generationer.
Som ett led i detta har hon varit en av initiativtagarna till filmpriset ANNA-priset, vars syfte är att få filmarbetare att fördjupa sig i FNs Kvinnokonvention (CEDAW), så att de sedan kan konstnärligt kommunicera vidare dess budskap till en bredare publik. Likaså har hon tagit initiativet till HeforShe-Run i Sverige med samma syfte.
Mail:charlottahuldt-ramberg@hotmail.com

Valberedning

Christine Cars-Ingels

Mail: christine.cars@ingels.org

Viveca (Fallenius) Svensson
Sammankallande

Mail: viveca@alumni.stanford.edu

Lars Jalmert

Mail:
lars.jalmert@edu.su.se