Nyheter

Arja Saijonmaa gör comeback!

Pressmeddelande 21 september 2015

Artist, skådespelerska, författare och sedan länge en förkämpe för mänskliga rättigheter. Nu gör Arja comeback inom humanitära frågor som goodwill-ambassadör för UN Women nationell kommitté Sverige!

Arja Saijonmaa har en imponerande bakgrund och har tillägnat stora delar av sitt liv till att arbeta för mänskliga rättigheter, vilket speglas i hennes utbredda politiska engagemang i såväl musik som i olika stiftelser. Framförallt har Arja tidigare verkat som goodwill-ambassadör för UNHCR:s flyktingkommissariat för ledande och samordnande av internationella insatser till skydd för flyktingar världen över.

I sitt arbete inom det administrativa rådet för FNs kultur- och utbildningsorgan UNESCO tog Arja initiativet till organiserandet av fredsgalan ”We want peace” i Oslo 1994. Arrangemanget hölls som ett tack för Norges medlingsinsats i arbetet inför Osloavtalet vid firandet av årsdagen för fredsöverenskommelsen mellan Israel och Palestina. Hennes humanitära insatser breddas även ytterligare genom medlemskapet i FN-kommittén ”Kultur mot Apartheid” i New York 1992 samt genom hennes engagemang i sammarbete med artisterna Harry Belafonte och Melina Mercouri i ”Center Against Apartheid” med ambitionen att få slut på apartheid i Sydafrika.

Utöver sitt politiska deltagande har Arja släppt 40 skivor som har sålt över 2 miljoner exemplar. Hennes tolkning av Violeta Parras ”Jag vill tacka livet” är idag en klassiker. Hon har dessutom nominerats för ”Årets Artist” i Finland 1987 och turnerat världen över med kompositörer så som Mikis Theodorakis och Inti Illimani! Arja har även haft huvudrollen i flera filmer och TV-serier samt spelat i stora teaterföreställningar i bland annat Paris, Hamburg, New York och Broadway. Arja har även under våren 2013 kommit ut med boken ”Sauna” om den finska saunakulturen.

Efter att ha fokuserat på sin konstnärliga karriär har Arja nu bestämt sig för att återigen inrikta sig på humanitära frågor. Därför kan UN Women Sverige idag stolt presentera denna starka kvinnliga förebild som vår nya goodwill-ambassadör!

Arja Saijonmaa

Arja Saijonmaa

 

 

”Att återvända in i FN arbetet är en ynnest! Under mina många resor som flyktingambassadör för UNHCR och besök på flyktingläger i olika världsdelar insåg jag att hela 75 procent av alla flyktingar är kvinnor och barn! UNICEF fanns som hjälporganisation för barnen, men kvinnorna hade däremot ingenting! Tiderna har förändrats. Att bygga upp och arbeta med en organisation enbart för kvinnor ser jag som en av framtidens stora utmaningar inom FN. Det är en ära och en stor inspiration och motivation att få vara med i just denna process – inom UN Women nationell kommitté Sverige.”