Goodwill-ambassadörer

UN Women Sverige samarbetar med starka kvinnliga förebilder som sprider vårt budskap och delar vår vision om ett jämställt samhälle fritt från våld och diskriminering mot kvinnor och flickor.

Våra goodwill-ambassadörer

Arja Saijonmaa

Arja Saijonmaa har en imponerande bakgrund och har tillägnat stora delar av sitt liv till att arbeta för mänskliga rättigheter, vilket speglas i hennes utbredda politiska engagemang i såväl musik som i olika stiftelser. Framförallt har Arja tidigare verkat som goodwill-ambassadör för UNHCR:s flyktingkommissariat för ledande och samordnande av internationella insatser till skydd för flyktingar världen över.
Efter att ha fokuserat på sin konstnärliga karriär har Arja nu bestämt sig för att återigen inrikta sig på humanitära frågor. Därför kan UN Women Sverige idag stolt presentera denna starka kvinnliga förebild som vår nya goodwill-ambassadör!

Vad betyder uppdraget som goodwill-ambassadör för dig?

Att återvända in i FN arbetet är en ynnest! Under mina många resor som flyktingambassadör för UNHCR och besök på flyktingläger i olika världsdelar insåg jag att hela 75 procent av alla flyktingar är kvinnor och barn! UNICEF fanns som hjälporganisation för barnen, men kvinnorna hade däremot ingenting! Tiderna har förändrats. Att bygga upp och arbeta med en organisation enbart för kvinnor ser jag som en av framtidens stora utmaningar inom FN. Det är en ära och en stor inspiration och motivation att få vara med i just denna process – inom UN Women nationell kommitté Sverige.

Arja Saijonmaa, Artist, skådespelerska och författare

Arghavan

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Arghavan, jag är artist, social entreprenör och goodwill-ambassadör för UN Women Sverige.
Min familj flydde från Iran till Sverige 1988, jag var då fem år gammal. Sedan dess har jag vetat om varför vi var tvungna att lämna vårat vackra land. Min pappa var poet och författare, och efter revolutionen i Iran blev konst begränsad. För att vi skulle överleva var vi tvungna att lämna Iran.
Det har vart ett privilegium att växa upp i Sverige och att ha all yttrandefrihet. Att använda sin röst för de röstlösa. Jag har tagit vara på det och i vuxen ålder har jag använt min musik och kreativitet för att belysa kvinnors rättigheter globalt.
Jag har skrivit boken ”Zan” som handlar om tio kvinnor som berättar hur det är att leva som kvinna i Iran. Jag har startat organisationen Creative Change Makers, människor som genom sin konst och kreativitet upplyser mänskliga rättigheter och skapa nya broar och möjligheter. Kvinnor som förstärker varandras röster och uppmärksammar vad som händer globalt.

Vad betyder uppdraget som goodwill-ambassadör för dig?

Det är en ära att få vara en del av UN Women, det är allt jag står för. Empowerment och kvinnor som kämpar dagligen för att hjälpa andra kvinnor runt världen.
Att vi tillsammans är en röst för dem som inte kan höras, att vi tillsammans vill skapa en bättre värld, att vi tillsammans jobbar. Att använda all makt vi har i vår yttrandefrihet och belyser vad som händer. Att vi aldrig ger upp.
Det är en stor glädje och stolthet att få vara en del av UN Women.

Arghavan, Artist och social entreprenör

Malin Arvidsson

Malin bestämde sig för att utbilda sig till skådespelare vid 21 års ålder efter att ha varit verksam som dansare samt utbildat sig till musikalartist på Balettakademien i Göteborg.
Hon har arbetat på scen och med film i 17 år.
Några av Malins samarbetspartners är Kungliga Dramatiska Teatern, Stockholms Stadsteater, Örebro Länsteater, Filmlance, SVT Drama, TV4 mf Hon är just nu aktuell som Kerstin Holm i SVT:s drama/deckarserie Arne Dahl – säsong 2, på scen i en nyskriven Staffan Göthe-pjäs En slavisk dans samt i Ane Bruns kommande musikvideo ”You lit my fire” – en hyllning till kvinnorna och kvinnokampen genom tiderna.
Hon har alltid haft en starkt samhällsengagemang och har bland annat undervisat i filmregi/skådespeleri på Hot Sun Filmschool i en av Afrikas största slumområde: Kibera i Kenya.

Vad betyder uppdraget som goodwill-ambassadör för dig?

UN Women Sverige är en organisation med en ärlig vilja att förändra utsatta kvinnors och unga flickors situation i grunden. Att vara goodwill-ambassadör för UN Women Sverige är ett hedersamt och viktigt uppdrag som jag länge längtat efter att få utföra. I mitt liv har jag tagit mig igenom många svåra utmaningar vilket gör att jag tror mig kunna bidra med mycket. Att själv vara mor till en dotter har om möjligt gjort det ännu mer aktuellt för mig med kvinnor och unga flickors rätt även på ett personligt plan.
Jag vill aktivt använda min kreativitet som skådespelerska och medmänniska till att försöka vidga och stärka kvinnans rätt på alla plan. UN Women har en otroligt viktig uppgift att genomföra. Jag är stolt över att få vara en del av dess verksamhet.

Malin Arvidsson, Skådespelerska

Johanna Frisk

Berätta lite om dig själv!

Jag har en bakgrund inom sportens värld då jag spelat fotboll på elitnivå från att jag var 17 till 27 år. Idag har jag ynnesten att få arbeta vidare med min passion men i en annan form då jag är fotbollsexpert på Radiosporten, Sveriges Radio. Sen har jag haft turen att varje dag få ägna mig åt ett ämne som jag brinner oerhört mycket för, ledarskap, och det gör jag som konsult på Great Leaders där jag jobbar med ledarskap- och ledningsutveckling. Erfarenheterna och lärdomarna jag fått genom åren tack vare min sport och mitt arbete är något som jag tar med mig in i mitt ärofyllda uppdrag för UN Women Sverige.

Vad betyder uppdraget som goodwill-ambassadör för dig?

Jag har under årens lopp rest oerhört mycket, bott utomlands och spelat i lag med personer från olika kulturer. Jag har alltid ansett det självklart att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett kön– tyvärr ser verkligheten inte ut så. UN Women informerar och verkar för kvinnors rättigheter. De kämpar för att alla ska få sin röst hörd, kunna studera, inte utsättas för våld eller diskrimineras. Att få bidra till detta viktiga arbete gör mig stolt och jag känner mig ärad att få tillhöra organisationen. Det är inspirerande att få vara med och påverka för att skapa en annan verklighet – en verklighet där alla har samma förutsättningar.

Johanna Frisk, Fotbollsexpert på Radiosporten, Sveriges Radio och Consult Training & Development på Great Leaders