Nyheter

Gästkrönika: Fotboll är mer än bara sport och lek

Att fler tjejer ska ha en möjlighet att spela fotboll borde vara en självklarhet. Det handlar om att få göra någonting man älskar.

Det är någonting speciellt med att gå ut på planen inför en stor match. Känslan inför utmaningen att leverera det bästa jag har och att lyckas tillsammans med mina lagkamrater är obeskrivbar. Att gå vinnande ur en sådan match är magiskt.

Linda Sembrant är fotbollsspelare och spelar i svenska landslaget. Hon vann nyligen ett OS-silver och har spelat 74 A-landskamper. Linda är född och uppvuxen i Uppsala och har spelat i klubbar som Bälinge, AIK, Kopparberg/Göteborg och Tyresö. Nu tillhör hon franska Montpellier.

Linda Sembrant är fotbollsspelare och spelar i svenska landslaget. Hon vann nyligen ett OS-silver och har spelat 74 A-landskamper. Linda är född och uppvuxen i Uppsala och har spelat i klubbar som Bälinge, AIK, Kopparberg/Göteborg och Tyresö. Nu tillhör hon franska Montpellier.

Sommaren som nu lider mot sitt slut är en sommar jag aldrig kommer att glömma. Tillsammans med landslaget spelade jag den hittills största matchen i min karriär – en OS-final i fotboll.

Efter gruppspelet var vi ifrågasatta i media och många menade att vi inte hade någonting där att göra, men vi menade någonting annat. Vi slog ut stora nationer som USA och Brasilien i slutspelen vilket ledde fram till finalen mot Tyskland som sågs av omkring 1,9 miljoner människor hemma i Sverige.

Jag har spelat många matcher mitt liv, men dessa är unika. Vi blev historiska genom att göra någonting svensk fotboll aldrig tidigare gjort. Vi tog en OS-medalj.

När jag stod på planen innan avspark kunde jag inte göra annat än att ta några djupa andetag, titta mig omkring och njuta. Jag tänkte på resan som lett fram till att jag var en av dem som stod där.

Jag har spelat fotboll sedan jag var åtta år gammal. Jag var ute hela dagarna tillsammans med grannbarnen och en fotboll. Efter att sedan ha varit på min första lagfotbollsträning var det ingen tvekan om att det var det här jag ville göra.

Jag har haft tur. Jag har växt upp i Sverige, ett land som kommit långt vad gäller jämställdhet. Det har varit en självklarhet för mig att jag kan och får spela fotboll. På många håll i världen ser det annorlunda ut. I slutet av oktober möter vi Irans landslag i vad som kommer att bli deras första landskamp i Europa. Själv har jag haft möjlighet att spela fotboll i hela världen.

Att fler tjejer ska ha en möjlighet att spela fotboll borde vara en självklarhet. Det krävs bara en boll som insats för att resultatet ska bli så mycket lek, glädje och gemenskap. Möjligheten att få uppleva detta måste vara öppen för alla oavsett kön och nationalitet.

Även i Sverige återstår mycket, damfotbollen ligger fortfarande långt efter herrfotbollen. Samtidigt kan vi i landslaget idag leva på vår idrott och möjligheten att spela utomlands på hög nivå har blivit större än för bara tio år sedan.

Jag ser positivt på den resa damfotbollen nu genomgår i Sverige såväl som i Europa. Den svenska damallsvenskan har länge varit en stark liga och måste fortsätta vara det för att ge fler unga fotbollstjejer i Sverige möjligheten att drömma.

I årets OS deltog fyra nya länder vilket tyder på att sporten blir större och att fler lag blir slagkraftiga och går segrande ur sina kval. Det tyder på att drömmarna kan bli verklighet för så många fler unga tjejer.

Fotbollen kan ge så många så mycket. Själv har jag fått se stora delar av världen och samtidigt fått möta många olika kulturer. Det är viktigt att förstå att fotbollen är mer än bara sport och lek. Det handlar om att få göra någonting man älskar.