« Tillbaka till nyheter

Från fattigdom till ekonomisk självständighet

Publiceringsdatum: 24 okt 2017

För fembarnsmamman Kebela Gure är barnens utbildning och en starkare familjeinkomst de främsta målen. Idag är hon på god väg att uppnå dessa mål. I Kebelas hemby Anano Sheso kan hennes barn få tillgång till grundskolan och hon har redan köpt material för att bygga sitt drömhus i en närliggande stad där barnen kan fortsätta med sina studier.

För Kebela är detta en stor bedrift. Som ung flicka blev hon tvungen att sluta i skolan redan i åttonde klass för att försörja sin familj. Vid 16 års ålder var hon gift och fick sitt första barn när hon bara var 18 år gammal. Med hjälp av UN Womens samarbetsprogram ”Accelerating Progress Towards The Economic Empowerment of Rural Women” har Kebela fått tillgång till ett lån och lärt sig skapa en mer mångsidig inkomst för sin familj.

Programmet som stöds av Sverige, Norge och Spanien har försett kvinnor på landsbygden med en grundläggande affärsutbildning. Kvinnorna har även fått mindre lån med låg ränta som hjälpt de förverkliga sina idéer för försörjning. Med hjälp av lånet kunde Kebela hyra en bit land där hon kunnat odla vete. Vi slutet av skördesäsongen kunde hon sälja vetet och tjäna en vinst som var fördubblad familjens vanliga inkomst. Resultatet uppmuntrade Kebela till att investera vinsten i boskap och majsförsäljning.

Den ensamstående mamman Tadelech Bekelpe i Dodala distriktet i Etiopien har en liknande historia. När hennes man plötsligt dog för nio år sedan förlorade familjen sin enda inkomstkälla och Tadelech behövde försörja sina sju barn helt ensam. Innan Tadelech blev en del av UN Womens program var tvättning och försäljning av egentillverkad alkohol och vävda korgar hennes enda inkomstkälla. Arbetet krävde mycket men drog in en väldigt liten inkomst.  Efter sin utbildning i grundläggande affärsplanering och ett lån säljer Tadelech nu boskap som hon själv föder upp, vid sidan om väver hon korgar. Tadelech har gått från en instabil ekonomisk situation till att kunna spara pengar på ett bankkonto.

Genom detta program kan UN Women med sina samarbetspartners transformera samhällen, sedan programmets start 2014 har 2 000 kvinnor på landsbygden fått hjälp. För 600 av dessa kvinnor är det första gången de har egna bankkonton vilket är ett enormt steg i arbetet för kvinnors ekonomiska självständighet. Med dessa små medel går det att förändra livet för kvinnor och kommande generationer på landsbygden. Ingen ska lämnas kvar i fattigdom i den fortsatta implementeringen av Agenda 2030 för en hållbar värld.

Foto: UN Women/Fikerte Abebe