Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot flickor och kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska, psykiska och sexuella konsekvenser. I allt för många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv. 

 

2008 startade FNs dåvarande generalsekreterare kampanjen UNiTE To End Violence Against Women och utnämnde den 25:e varje månad till Orange Day. En dag för regeringar, företag, organisationer, media, civilsamhället och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor.

Kampanjen vill öka allmänhetens medvetenhet om problemets vidd samt öka den civila och den politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor. Den 25:e november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. En dag då kända byggnader världen över lyser i orange för att ta ställning mot våld mot kvinnor.
  

Den 25 november tar Vita Hästen ställning. Ställning för avskaffandet av våld mot flickor och kvinnor. Iförda orange dressar och i en orange upplyst hemmaarena kommer Vita Hästen visa sitt stöd för Orange Day genom att spela en Orange match.
”Vi vill visa att det går att göra skillnad och ta ställning även inom en tuff sport som hockeyn. Det har varit ett fantastiskt engagemang från hela laget och våra spelare tvekade inte en sekund på att ta ställning mot våldet.”
   -Yvonne Anglesjö ordförande för Vita Hästen