Var tredje kvinna utsätts för fysiskt eller sexuellt våld. Våld mot flickor och kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska,psykiska och sexuella konsekvenser för flickor och kvinnor. I alltför många fall leder våldet till att flickor och kvinnor mister sina liv. 

 

När FNs general sekreterare 2008 startade kampanjen UNiTE To End Violence Against Women  utnämndes den 25 november- internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor även till Orange Day. En dag för regeringar, företag, organisationer, media, civil samhället och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor. Kampanjen vill öka allmänhetens medvetenhet om problemets vidd och vikt samt öka den civila och den politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor. Den 25 november är också startpunkten för kampanjens 16 dagar långa manifestation 16 Days of Activism. Under vilken våld mot kvinnor belyses på olika sätt. På Orange Day lyser kända byggnader världen över i orange för att ta ställning mot våld mot kvinnor.
  
Den 29 november tog Vita Hästen ställning. Ställning för avskaffandet av våld mot flickor och kvinnor. Iförda orange dressar och i en orange upplyst hemmaarena visade Vita Hästen sitt stöd för Orange Day genom att spela en Orange match.
”Vi vill visa att det går att göra skillnad och ta ställning även inom en tuff sport som hockeyn. Det har varit ett fantastiskt engagemang från hela laget och våra spelare tvekade inte en sekund på att ta ställning mot våldet.”   -Yvonne Anglesjö ordförande för Vita Hästen